Finał konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"
W szóstej edycji konkursu znalazły się dwie finalistki z Pieniężna: pani Agnieszka Karwecka i pani Halina Smyk.
Finał prestiżowej imprezy odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Olsztynie. Nagrodzone zostały m.in. przetwory mięsne, produkty mleczne, miody oraz przetwory owocowe i warzywne.
Zaprezentowano ponad 40 potraw oraz niemal 100 produktów. W wielkim finale znaleźli się zwycięzcy poszczególnych eliminacji subregionalnych, które od były się w Ełku, Szczytnie oraz Elblągu. Stanęli oni do zmagań o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz cenne nagrody.
"Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne"
I miejsce - Gospodarstwo "Mazurskie Smaki" z Marcinkowa za szynkę wędzoną
mazurską
II miejsce - Jadwiga Mackiewicz z Kaliczek za smalec z dzika "wiatrem
podszyty"
III miejsce - Hotel "Sajmino" z Kajkowa za pasztet z królika
"Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb"
I miejsce - Dagmara Gęstwińska "Kalinówka" z Pietrzwałdu za wątróbki z
pstrąga
II miejsce - Bar Restauracja Karczma Jagienka z Burdąga za węgorza wędzonego
w zalewie octowo olejowej
III miejsce - Maria Oleszkiewicz z Tolkmicka za leszcza wędzonego
"Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty mleczne"
I miejsce - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Susza za ser naturalny
"Salami" z Warmii, Mazur i Powiśla
"Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - miody"
I miejsce - Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Mazurski" z Kętrzyna za miód
lipowy
II miejsce - Pasieka Dziadka Ignacego z Żabina za miód wielokwiatowy
III miejsce - Halina Smyk z Pieniężna za miód pszczeli
Puchar Marszałka w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
zdobyły:
- Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Mazurski" z Kętrzyna za miód lipowy
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Susza za ser naturalny "Salami" z
Warmii, Mazur i Powiśla
"Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - przetwory owocowe"
I miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne "Margot" Eulalia Paszkiewicz z
Wilkas za kompot z ulęgałek
II miejsce - Krystyna Łuczyńska z Kurzętnika za "jesienny dżem cioci Agaty"
- jabłko i dynia z nutą imbiru i kardamonu
III miejsce - Anna Kobus ze Szczytna za witaminową konfiturę z rokitnika
"Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - przetwory warzywne"
I miejsce- Agnieszka Karwecka z Pieniężna za sałatkę zimową z czosnkiem
"Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - produkty zbożowe"
I miejsce - Grzegorz Klemarewski z Płociczna za chleb flisacki
II miejsce - Weronika Czokało z Bezławek k. Reszla za chleb gryczany
"Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - wyroby cukiernicze"
I miejsce - Janina Hadała z Wargielit za tort czekoladowo- orzechowy
II miejsce - Kawiarnia "Moja" z Olsztyna za torcik bezowo-migdałowy
III miejsce - Bożena Mikielska z Lenkupii za sękacz
Puchar Marszałka w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego
zdobyli:
- Janina Hadała z Wargielit za tort czekoladowo-orzechowy
- Grzegorz Klemarewski z Płociczna za chleb flisacki
"Napoje regionalne - napoje alkoholowe":
I miejsce - Danuta Bondarenko z Tolkmicka za nalewkę z owoców dzikiej róży o
nazwie "Moc natury"
"Napoje regionalne - napoje bezalkoholowe"
I miejsce - Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku za owocowy sok
przecierowy
"Inne produkty regionalne"
I miejsce - Teresa Szeląg z Nadbrzeża za opieńki w pomidorach
II miejsce - Jadwiga Mackiewicz z Kaliczek za "jarzębinową jesień mazurską"
III miejsce - Danuta Maria Broch z Koła Gospodyń Wiejskich w Gryźlinach za
kurki w sosie własnym
"Potrawy (przedsiębiorstwa/szkoły)"
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za karkówkę
z kapustą
II miejsce - Firma Gastronomiczna "Krys-Stan" z Olsztyna za duszony comber
jagnięcy w sosie agrestowym
III miejsce - Karczma "Nad Sandelą" z Lubawy za gęsią roladę z cielęciną w
sosie żurawinowo-chrzanowym
"Potrawy (osoby fizyczne)"
I miejsce - Teresa Brodowska z Prawdowa k. Mikołajek za zrazy wieprzowe
z farszem z kapusty kiszonej z grzybami (zielonki lub opieńki)
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Mroczno za kaczkę faszerowaną z
czerwoną zasmażaną kapustą
III miejsce - Anna i Wojciech Oczkowscy z Wężówka za kotlet ze skudda
Puchar Marszałka w kategorii potrawy regionalne zdobyli:
- w kategorii przedsiębiorstwa/szkoły - Zespół Szkół
Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za karkówkę z kapustą
- w kategorii osoby fizyczne - Teresa Brodowska z Prawdowa k. Mikołajek
za zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej z grzybami (zielonki lub
opieńki)
Przyznano również nagrody specjalne:
- Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej dla: Barbary Pepłowskiej z
Nerwika k. Purdy za flaczki z jelenia, Marii Oleszkiewicz z Tolkmicka za
leszcza wędzonego
- Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej dla: Danuty Marii Broch z Koła
Gospodyń Wiejskich w Gryźlinach za kurki w sosie własnym
- Agencji Rynku Rolnego dla: Gospodarstwa "Mazurskie Smaki" z Marcinkowa za
szynkę wędzoną mazurską
oraz Wyróżnienia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie dla:
- Małgorzaty Siudy z Żytkiejm za: szczupaka w szuwarach
- Anny Kobus ze Szczytna za witaminową konfiturę z rokitnika
- Gospodarstwa Agroturystycznego "Margot" z Wilkas za słoninę wędzoną
Mieszkankom naszego miasta serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych (i nie tylko) sukcesów.
źródło:Wrota Warmii i Mazur
Data dodania 08 grudnia 2011