W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Dziś jest niedziela 22 grudnia 2024 r. Godzina 11:35 Imieniny Bożeny, Drogomira, Zenona

Pieniężnianki uczestniczkami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

 W sobotę, 26 listopada 2011 r. w Elblągu, odbył się ostatni (po Ełku i Szczytnie) subregionalny  finał VI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Jego organizatorem był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu byli mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
 

19 potraw i 45 produktów żywnościowych oceniane były przez Jury w składzie:


Igor Marek Hutnikiewicz – przewodniczący,
Stanisław Harajda
Elżbieta Kaczmarek
Jolanta Mackiewicz
Mariola Mątkowska
Zofia Stankiewicz


W konkursie Pieniężno reprezentowało jedno przedsiębiorstwo oraz dwie osoby fizyczne:

Piekarnia „Delicja” w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego-produkty zbożowe”

-       „Chleb z mąką łubinową”

Halina Smyk w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego-miody”

-       „Miód pszczeli”

Agnieszka Karwecka w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego-przetwory warzywne”

-       „Sałatka zimowa z czosnkiem”


Panie H.Smyk i A.Karwecka zajęły I miejsca w swoich kategoriach i zgodnie

z regulaminem zostały zaproszone do udziału w finale regionalnym konkursu.

Informację przesłał Andrzej Terebieniec


Data dodania 05 grudnia 2011