Pieniężnianki uczestniczkami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”
W sobotę, 26 listopada 2011 r. w Elblągu, odbył się ostatni (po Ełku i Szczytnie) subregionalny finał VI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Jego organizatorem był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu byli mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
19 potraw i 45 produktów żywnościowych oceniane były przez Jury w składzie:
Igor Marek Hutnikiewicz – przewodniczący,
Stanisław Harajda
Elżbieta Kaczmarek
Jolanta Mackiewicz
Mariola Mątkowska
Zofia Stankiewicz
W konkursie Pieniężno reprezentowało jedno przedsiębiorstwo oraz dwie osoby fizyczne:
Piekarnia „Delicja” w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego-produkty zbożowe”
- „Chleb z mąką łubinową”
Halina Smyk w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego-miody”
- „Miód pszczeli”
Agnieszka Karwecka w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego-przetwory warzywne”
- „Sałatka zimowa z czosnkiem”
Panie H.Smyk i A.Karwecka zajęły I miejsca w swoich kategoriach i zgodnie
z regulaminem zostały zaproszone do udziału w finale regionalnym konkursu.
Informację przesłał Andrzej Terebieniec
Data dodania 05 grudnia 2011