W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Dziś jest piątek 17 maja 2024 r. Godzina 09:33 Imieniny Brunony, Sławomira, Wery

X edycja konkursu "Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy"

7 listopada 2015 roku w Elblągu odbyła się X edycja konkursu "Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy", w której uczestniczyły pieniężanki. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

W tym roku do konkursu zgłoszono 38 produktów i 16 potraw, w których brali udział amatorzy jaki profesjonalni kucharze oraz uczniowie ze szkół. Podczas subregionalnego finału 6 nagród trafiło do Pieniężna. I jak co roku p. Halina Smyk była bezkonkurencyjna i zajęła I miejsce za nalewkę aroniową  oraz II miejsce za miód lipowy. Kółko gastronomiczne "Rarytas" z Gimnazjum  im. Jana Pawła II w Pieniężnie, którego opiekunem jest p. Agnieszka Karwecka również zostało nagrodzone. Członkinie Kółka gastronomicznego "Rarytas” Sylwia Choszczyk zajęła II miejsce za "Ciastka kręcone przez maszynkę", a Emilia Karpińska otrzymała wyróżnienie za "Rogaliki z wiśnią". Pani Agnieszka Karwecka otrzymała III miejsce za "Smalec z suszoną śliwką" i III miejsce za "Pikantny sos ogórkowy". Serdecznie dziękujemy za promowanie naszego małego miasteczka i gratulujemy finalistkom zdobytych osiągnięć oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.



 

Organizatorami X edycji konkursu "Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy" jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą oraz Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn. Finaliści X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” zostaną automatycznie nominowani do finału regionalnego konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla” w 2016 r.


Data dodania 10 listopada 2015