W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Dziś jest sobota 18 maja 2024 r. Godzina 15:57 Imieniny Alicji, Edwina, Eryka

VI edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazur zapraszają do wzięcia udziału w VI edycji konkursu: "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy".

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:

• 05.11.2011 r. – w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku, ul. M. Kajki 4

• 19.11.2011 r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18

• 26.11.2011 r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128.

Finał regionalny konkursu odbędzie się 03.12.2011 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategorie:

a) Produkty i przetwory mięsne

b) Produkty i przetwory z ryb

c) Produkty mleczne

d) Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Podkategorie:

a) Przetwory owocowe

b) Przetwory warzywne

c) Produkty zbożowe

d) Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne :

Podkategorie:

a) Napoje bezalkoholowe

b) Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:

a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły

b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 25.10.2011 r.

I. Osoby fizyczne

1) E-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.plTen adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

2) fax: 089 535-48-43

3) Listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn

II. Przedsiębiorstwa i Szkoły

1) E-mail: bjz@warmia.mazury.plTen adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

2) fax: 089 521-98-59

3) Listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn

  REGULAMIN 

KARTA ZGŁOSZENIA

Data dodania 18 października 2011