„Wiosenne rewolucja na talerzu ” w Szkole Podstawowej w Pakoszach
W dniu 10.05.2019 roku w Szkole Podstawowej w Pakoszach odbył się konkurs kulinarny pod tytułem „Wiosenne rewolucje na talerzu”, zorganizowany w ramach realizowanego w szkole programu edukacyjnego „Trzymaj formę” propagującego kształtowanie prozdrowotnych nawyków wśród dzieci i młodzieży.
W konkursie wzięli udział uczniowie klas I-VIII oraz Oddziału Przedszkolnego.
Celem konkursu było:
– propagowanie zdrowego żywienia dzieci i młodzieży;
– rozbudzanie zainteresowań i uzdolnień estetycznych oraz kulinarnych
uczniów w ścisłym związku ze zdrowiem;
– kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci
i młodzieży;
– kształtowanie umiejętności rozpoznawania zdrowej żywności;
– rozwijanie zainteresowań kulinarnych;
Zadaniem konkursowym było; wykonanie zdrowej potrawy lub napoju z użyciem warzyw (zwłaszcza wiosennych nowalijek) owoców oraz ziół.
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Pakoszach stanęli na wysokości zadania: wykonali bardzo zdrowe i przepyszne sałatki, kanapki, tortille, soki, koktajle, szaszłyki owocowe, gofry z owocami i inne.
Komisja konkursowa miała duży kłopot z wytypowaniem i nagrodzeniem potraw. Dokonując wyboru uwzględniła stopień trudności wykonania, pomysłowość
i estetykę wykonania.
Po dłuższych konsultacjach jury przyznało
I miejsce dla klasy 6,
II miejsce ex aequo dla klasy 1 i 4,
III miejsce dla klasy 7.
Pozostałe klasy „0”, II, V, VIII otrzymały pochwałę i wyróżnienia.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulują organizatorzy.
Konkurs przygotowały: J. Miciak, M. Klein
Oprac. Janina Miciak
Fot. Bogusława Pachur
Data dodania 13 maja 2019