W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Dziś jest poniedziałek 09 czerwca 2025 r. Godzina 08:05 Imieniny Anny-Marii, Felicjana, Sławoja

Pieniężeńskie kulinarne potrawy wyróżnione na stołach Europy

Dnia 8.11.2014 roku w Elblągu odbył się subregionalny konkurs pt. „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy”, którego organizatorem byli: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Olsztyn. Celem wydarzenia było kultywowanie i zebranie jedynych w swoim rodzaju przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja różnego rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu a zarazem opublikowanie ich w broszurce „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy”. Już  poraz kolejny w konkursie brały udział mieszkanki z Gminy Pienięzno, które uplasowały się na wysokim poziomie, m.in. Halina Smyk, Agnieszka Karwecka oraz Kółko Gastronomiczne „Rarytas”, działającego przy Gimnazjum Publicznym im. Jana Pawła II w Pieniężnie, którego opiekunem jest p. Agnieszka Karwecka. Zawsze biorą udział i chętnie promują nasze pieniężeńskie produkty, pochodzenia naturalnego i propagują zdrową żywność, która w obecnym czasie jest bardzo ważna dla zdrowia. Wkładają w to dużo wysiłku, gdzie uczestniczą najlepsi z najlepszych m.in. z firm, stowarzyszeń,organizacji czy Kół Gospodyń.

Uczestnicy konkursu prezentowali swoje produkty i potrawy w kilku kategoriach. Agnieszka Karwecka za „Pikantny sos dyniowy” zajęła II miejsce w kategorii: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego.Halina Smyk zajęła równorzędne II miejsce za „Miód spadziowy” w kategorii: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego. Natomiast Julia Kułak za „Śliwkową nutellę” i Sylwia Choszczyk za „Sok malinowy” z  Kółka”Rarytas” otrzymały wyróżnienie za swoje produtkty oraz za to, iż były najmłodszymi uczestniczkami konkursu.

Uczestnictwo naszych mieszkanek w konkursie jest  wielkim wyróżnieniem oraz jest silnym atutem do kształcenia młodego pokolenia poprzez przekazywanie receptur, tradycji i zwyczajów regionalnych. Naszym laureatkom życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu ich pasji oraz powodzenia na kolejnych subregionalnych konkursach.

 

zdjęcia: A.Karwecka

Data dodania 12 grudnia 2014