Pokaz kulinarny Kółka Gastronomicznego „Rarytas” z Pieniężna w Elblągu
9 listopada 2013 roku odbyła się VIII edycja konkursu „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy”.
Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Produkty regionalne były oceniane w kilku kategoriach. W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu zgromadzili się producenci wędlin, członkinie kół gospodyń wiejskich, pszczelarze, osoby fizyczne oraz uczniowie z okolic Elbląga, Braniewa, Ostródy i Iławy. Uczestnicy konkursu prezentowali swoje produkty i potrawy. Kolejny już raz Pieniężno brało udział w kulinarnych zmaganiach.
Nowością był udział Kółka Gastronomicznego „Rarytas”, działającego od września przy Gimnazjum Publicznym im. Jana Pawła II w Pieniężnie, którego opiekunem jest p. Agnieszka Karwecka. Ocenie jurorów zostały poddane następujące produkty: ”Dżem z czarnych jagód”-Emilia Karpińska, ”Buraki marynowane”-Sylwia Choszczyk, ”Musztarda z jabłek”-Agnieszka Karwecka, ”Goloneczka w galarecie”-Agnieszka Karwecka. Tym razem obyło się bez nagród, ale sam udział w finale subregionalnym był wyróżnieniem. Organizatorem konkursu byli: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Olsztyn. Przysmaki oceniała komisja, której przewodniczył Igor Marek Hutnikiewicz, dyrektor Departamentu Polityki Jakości w Urzędzie Marszałkowskim.
Informację nadesłała p.A.Karwecka
Data dodania 21 listopada 2013