W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Dziś jest niedziela 20 kwietnia 2025 r. Godzina 12:53 Imieniny Agnieszki, Amalii, Czecha

"Smak Warmii, Mazur i Powiśla"

„Grunt to się nie pod­da­wać... nikt nie mu­si wie­dzieć, jak wiele pot­raw poszło z dy­mem, ile upar­cie nie chce wyjść... wys­tar­czy, że nau­czysz się tej jed­nej, którą naz­wiesz swoją specjalnością...”

Dnia 25 sierpnia ulica Powstańców Warszawy w Lidzbarku Warmińskim zachwycała przechodniów obfitością niebywałych zapachów oraz unikatowych smaków, jedynych w swoim rodzaju produktów startujących w II Edycji Regionalnego Finału Konkursu „Smak Warmii, Mazur i Powiśla”. Organizatorami zawodów o miano najlepszego przysmaku opartego o tradycyjne receptury naszego regionu był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz Gmina Miejska Lidzbark Warmiński.

Mieszkanka Pieniężna, a także laureatka ubiegłorocznych zmagań p. Halina Smyk, z dumą i radością prezentowała bogactwo pieniężeńskiej kuchni za sprawą rozchwytywanego tortu makowego, jak również wybornej nalewki orzechowej „orzechówka”.

W rywalizacji o tytuł najlepszego regionalnego produktu żywnościowego w kategoriach:

  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego,
  • regionalne napoje alkoholowe,

wystartowało ponad 40 produktów reprezentowanych przez przedsiębiorców, rzemieślników, osoby fizyczne, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły oraz koła gospodyń wiejskich.

Pomimo współzawodnictwa podczas konkursu panowała atmosfera charakterystyczna dla typowej biesiady. Zawodnicy kosztowali smakołyków swoich rywali nie szczędząc komplementów i podziwu. Komisja konkursowa stanęła przed trudnym zadaniem. Doskonałe, naturalne składniki starannie przygotowanych produktów syciły podniebienia jury, a stoły prezentacyjne zachwycały oko bogactwem dekoracji.

Podsumowaniem uroczystości był moment wręczenia nagród wyłonionym zwycięzcom. Trud, pasja oraz serce włożone w przygotowanie przepysznego deseru oraz mocnego trunku, naszej reprezentantki p. Haliny Smyk, zostały podwójnie wyróżnione. Receptura pieniężeńskiego tortu makowego została nagrodzona  III miejscem w kategorii produkt regionalny pochodzenia roślinnego. "Orzechówka" nie pozostała bez sukcesu zajmując III miejsce w kategorii najlepszy regionalny napój alkoholowy.

Gminę Pieniężno po raz kolejny rozsławiono wśród mieszkańców województwa warmińsko- mazurskiego. Dziękujemy p. Halinie Smyk za kultywowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej naszego regionu. Zachęcamy wielu kucharzy z naszej gminy do ujawnienia swoich talentów gastronomicznych i wyjścia z murów własnych kuchni.

Data dodania 26 sierpnia 2013